In opdracht van Vlaams minister Sven Gatz en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en naar aanleiding van de 2e Vlaamse Klimaattop stelde Pulse Transitienetwerk deze website samen.

Over de klimaattop

Op de COP21 heeft de EU zich geëngageerd om tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40 % te reduceren en een energie-efficiëntie te bereiken van minstens 27 %. De gevraagde inspanningen werden begin december vertaald in een intra-Belgisch klimaatakkoord en ook de Vlaamse regering wil ambities op korte, middellange en lange termijn formuleren. Daartoe organiseerde de Vlaamse overheid in 2016 twee Vlaamse Klimaattoppen.

In de aanloop naar de tweede top organiseerde minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz een rondetafel over duurzame culturele infrastructuur en een rond sensibilisering in cultuur, jeugd en media. Het doel van de tafels was om enkele acties en ingrepen te formuleren om de CO2-uitstoot in de cultuursector jaarlijks te helpen verminderen.

Over de tools

De website Cultuurzaam.be is een van die acties en verzamelt een reeks ‘tools’ of instrumenten die organisaties en professionals uit de cultuur-, jeugd- en mediasector kunnen gebruiken om systematisch hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen. Niet alle ‘tools’ zijn scans of onlinemeetinstrumenten omdat CO2-uitstoot niet altijd meetbaar is. Sommige tools zijn daarom richtlijnen, tips, advies voor gedragsverandering en duurzame keuzes. Pulse Transitienetwerk verzamelt op Cultuurzaam.be de instrumenten die momenteel circuleren in de drie sectoren.

Over Pulse

Pulse Transitienetwerk gelooft dat cultuur een motor kan zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Het verbindt een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur-, jeugd en mediasector die experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel. 

Klik om meer te weten te komen over Pulse Transitienetwerk

Cultuurzaam.be werd gemaakt door zap all people.