Sinds 2021 moeten al heel wat bedrijven (zoals cateraars, horeca, zorginstellingen, …) verplicht keukenafval en etensresten sorteren. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor elke producent van bedrijfsafval. Deze bijkomende inzameling heeft als doel het bedrijfsrestafval verder te doen dalen. Het afval van evenementen wordt beschouwd als bedrijfsafval. Opdat eventorganisatoren en jeugdverenigingen zich op deze aankomende verplichting kunnen voorbereiden, vragen we diverse koepelorganisaties om deze informatie mee te verspreiden.
Wat betekent dit voor jeugdverenigingen/organisatoren? In zones waar er een selectieve fractie in het restafval belandt, moet er in principe een apart inzamelrecipiënt staan, zodat de bezoeker de mogelijkheid heeft om correct te sorteren. Het advies is om aan de hand van een vuilnisbakkenplan te bekijken waar er op de eventzone/jeugdlokaal veel etensresten vrijkomen om te bepalen waar het zinvol is om bijkomende recipiënten te plaatsen. Bijvoorbeeld in een zone waar bezoekers/personen eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. Ga zeker in gesprek met uw afvalpartner hierover. Zij kunnen mee nadenken voor een oplossing op maat.
Meer informatie op de site van OVAM.
